Groentetassen - 12 en 13 januari
Deze week zit er in de groentetas (wijzigingen voorbehouden):
Klein: witte kool, pastinaak, broccoli, aubergine, uien, paksoi
Standaard: witte kool, pastinaak, venkel, paksoi, taugé
Groot: witte kool, pastinaak, broccoli, aubergine, uien, taugé
Extra groot: witte kool, pastinaak, broccoli, aubergine, uien
Fruit klein: sinaasappels Moro
Fruit groot: sinaasappels Moro en appels Topaz
Het was een bijzondere dag, vorige week donderdag: de handtekeningen zijn gezet en nu is Tuin Salland officieel het bedrijf van Maaike.
Gelijkertijd hebben Johan en Vera afscheid genomen van hun biologische groentetuin, die ze in 30 jaar met veel zorg en aandacht hebben opgebouwd in Zwolle. Vele abonnees kennen hun al lange tijd: van de vrijdagochtend markt, van de oude natuurwinkel ‘de Pastinakel’ of natuurlijk van de groenteabonnementen. Nu zijn groenteabonnementen heel gewoon, maar in de tijd dat Tuin Salland daarmee begon, ruim 20 jaar geleden, was het een nieuwe afzetvorm voor biologische groente. En het is een succes geworden: het is voor Tuin Salland de belangrijkste vorm van afzet van de producten en dat willen we ook zo houden!
Deze periode, zo midden in de winter, is altijd een beetje een ‘saaie’ periode in groenteland. Veel groente van eigen tuin raakt op en de bewaargroenten uit Nederland zijn veelal kolen, wortels, bieten et cetera. Er zijn nog wel wat (blad) groentes uit de koude kas, zoals paksoi, veldsla en winterpostelein. In deze periode doen we ook wel groentes van verder weg in de tas, bijvoorbeeld broccoli, venkel en aubergine. Omdat we toch willen letten op de afstanden die de groentes afleggen, willen we dit maar mondjesmaat doen. Maar ook met alle wintergroente (kolen, knollen, wortel, et cetera) valt er prima te kokkerellen. Ik heb deze keer een heel lekker recept voor een winterse salade, die je in meerdere varianten kunt maken:
Salade van wintergroente (voor 2-3 personen)
Neem diverse wintergroentes bijv: rode en/of witte kool, wortel, (rode) ui, rode biet, circa 400-500 gram in totaal
1 flinke appel
half bosjes peterselie
handje rozijnen
handje geroosterde zonnepitjes
beetje groen: veldsla of winterpostelein
dressing:
1 dl yoghurt
1 eetlepel mosterd
sap van 1 sinaasappel en 1 citroen
Flinke scheut olijfolie
Zout en peper
Snij alle groentes dun, bijv in een keukenmachine of op een mandoline
Rasp de wortel en biet (rauw)
Snipper de ui
Snij de appel in kleine blokjes
Hak de peterselie
Meng alles goed door elkaar en voeg de rozijnen en zonnepitjes toe
Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Meng de dressing door de groente en laat alles een half uur staan.
Schik voor het opdienen de veldsla of winterpostelein op een schaal en verdeel de salade erover.
Variatie: gebruik venkel, beetje wortelpeterselie of ramenas; uitbreiden met nootjes of (geiten) kaas.
Op de foto mijn salade van vandaag: